SINIR DIŞI ( DEPORT) KARARI
- Selman Bayar
- 1 Haz 2023
- 2 dakikada okunur
Sınır dışı etme kararının kanuni dayanağı 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'dur. Bu kanunun 52. ve 60. maddelerinde sınır dışı etme süreci düzenlenmektedir.
Sınır dışı etme kararı, belli sebepler doğrultusunda yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’den sınır dışı edilmesi ve sonrasında Türkiye’ye girişinin yasaklanmasıdır. Yani sınır dışı, yabancılara özgü bir idarî yaptırımdır ve Türk vatandaşları hakkında uygulanamaz.
SINIR DIŞI ETME KARARINI KİM ALIR?
Sınır dışı etme kararı, Genel Müdürlüğün talimatı üzerine veya resen valiliklerce alınır.
Genel müdürlükten kasıt Göç İdaresidir.
KARARDAN SONRAKİ SÜREÇ NASIL İLERLEMEKTEDİR ?
Sınır dışı etme kararı, somut ve objektif gerekçeleriyle birlikte, yabancının anlayabileceği dilde, yabancıya, yasal temsilcisine veya avukatına tebliğ edilmelidir ve yabancıya sınır dışı etme kararının gerekçeleri, kararın gerekleri, itiraz usulleri ve süreleri hakkında bilgilendirme yapılmalıdır.
SINIR DIŞI ETME KARARINA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?
Anayasanın 125. Maddesinde ‘’İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.’’ düzenlemesi uyarınca sınır dışı etme kararına itiraz mümkündür.
GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Sınır dışı etme kararı idari işlem mahiyetinde olduğundan bu işlemin iptali talebiyle açılan davalarda idare mahkemeleri görevlidir.
Yetkili idare mahkemesi ise sınır dışı etme kararı veren valiliğin bulunduğu ildeki idare mahkemesidir.
İTİRAZ SÜRESİ VE KANUN YOLLARI
Yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı, sınır dışı etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde idare mahkemesine başvurabilir. Bu 7 günlük süre hak düşürücü süredir. Hakim tarafından re'sen gözetilir. Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir.
Mahkemenin bu konuda vermiş olduğu karar kesindir. Dolayısıyla olağan kanun yolları söz konusu değildir.
YÜRÜTMENİN DURDURULMASI
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 53. Maddesi gereği yargı yoluna başvurulduğunda sınır dışı edilme işlemi yasa gereği duracağından tekrardan idare mahkemesine yürütmenin durdurulması talebiyle başvurulmasına gerek yoktur. Yabancının rıza vermesi durumunda sınır dışı etme kararının uygulanmasına devam edilecektir.
Comentarios